Menu

huis-kopen-flexibel-contract

Nieuwsbericht

Huis kopen met een flexibel contract? Bij Westerduin kan dat!

21-11-2018

Jij werkt voor Westerduin en hebt plannen om een huis te kopen. Dan hebben wij goed nieuws voor jou; want dat is nu mogelijk. En daarvoor heb je zelfs geen vast contract nodig! Westerduin is namelijk vanaf nu officieel gecertificeerd om de Perspectiefverklaring te mogen uitgeven. En deze verklaring maakt het kopen van een huis een stuk gemakkelijker.

Een Perspectiefverklaring… wat is dat?

Met deze verklaring kijken we naar jouw positie op de arbeidsmarkt en jouw inkomensperspectief. Door dit document heeft jouw hypotheekverstrekker het vertrouwen dat we een goede inschatting hebben gemaakt of jij ook in de toekomst jouw hypotheek kunt blijven betalen. De perspectiefverklaring heeft dan ook dezelfde waarde als een werkgeversverklaring.

Er zijn twee belangrijke voorwaarden om een perspectiefverklaring te kunnen krijgen:

  • Op het moment van aanvragen werk jij via Westerduin en krijg je loon via Westerduin.
  • Je moet minimaal 52 weken voor Westerduin werken.

 

Klinkt interessant! Maar hoe kan ik dit aanvragen?

Wanneer jij een Perspectiefverklaring nodig hebt, kun je contact opnemen met de Westerduin vestiging waarvoor jij werkt. Vervolgens gaan we met jou een gesprek inplannen op de vestiging. Voordat dit gesprek plaatsvindt, sturen we je een online test die je mag invullen. Het maken van deze test duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.

Tijdens het gesprek op kantoor nemen we vervolgens meerdere vragen met je door over je persoonlijkheid, jouw werk, competenties, motivatie en flexibiliteit. Ook vragen we het bedrijf waar jij werkt om een beoordeling. Dit gesprek duurt bij elkaar ongeveer een uur tot anderhalf uur.

Het dossier uit dit gesprek sturen wij door naar ons hoofdkantoor. Zij maken binnen een week de definitieve beslissing of je in aanmerking komt voor een Perspectiefverklaring. Houd voor de totale aanvraag rekening met ongeveer twee weken.

Ik heb de Perspectiefverklaring niet gekregen terwijl ik wel aan de twee voorwaarden voldoe!

Het dossier uit het gesprek en de gegevens van de online test worden doorgestuurd naar de Perspectief Taxateur op ons hoofdkantoor. Hier wordt nog een zogenoemde arbeidsmarktscan aangevraagd en op basis van alle informatie een definitieve beslissing genomen. Het kan zijn dat de Perspectief Taxateur op basis van deze informatie de aanvraag moet afwijzen. We begrijpen dat dit vervelend is, maar we doen dit niet zomaar. Een hypotheek is namelijk niet zomaar iets. Het is een betaalverplichting voor een hele lange periode. Misschien kun je een hypotheek op dit moment goed betalen, maar wij kijken verder naar de risico’s die er zijn als je bijvoorbeeld je baan verliest. Kun je dan gemakkelijk weer een baan krijgen, hoe is dan het toekomstperspectief? Wij houden ons hierbij strak aan de regels die zijn opgesteld door de Stichting Perspectiefverklaring en worden hier ook jaarlijks op gecontroleerd. We willen namelijk te allen tijde voorkomen dat jij door een niet weloverwogen beslissing betalingsproblemen krijgt.

Oké, duidelijk! Maar als mijn aanvraag wél wordt goedgekeurd, krijg ik dan sowieso mijn hypotheek?

Wanneer je een Perspectiefverklaring hebt, neemt jouw hypotheekverstrekker jouw hypotheekaanvraag in behandeling. Dit gebeurt op dezelfde manier als bij een werknemer met een vast contract. De hypotheekverstrekker gaat kijken of jij een hypotheek kan krijgen. Hierbij is jouw persoonlijke situatie van belang. De Perspectiefverklaring geeft dus, net als een werkgeversverklaring, geen garantie dat je de hypotheek sowieso krijgt, maar het maakt het gemakkelijker een hypotheek te krijgen met een flexibele arbeidsovereenkomst.

Doen alle hypotheekverstrekkers hieraan mee?

Er zijn gelukkig een heel aantal hypotheekverstrekkers die de Perspectiefverklaring als een geldig middel zien om met een flexibel contract een hypotheek te kunnen krijgen. Voor een compleet overzicht kun je kijken op de website van de Perspectiefverklaring. Klik hier om de lijst te bekijken.

Ik heb toch nog een paar vragen…

Geen enkel probleem! Neem contact op met de Westerduin vestiging waarvoor jij werkt. Wij helpen je graag!